Visuomeninių mokslų projektinės dienos

  • Paskelbė : Lukas Putinas
  • Paskelbta: 2023-06-19
  • Kategorija: Renginiai

Birželio 14-oji Lietuvoje yra Vilties ir gedulo diena. Mokiniai, minėdami šią dieną, žiūrėjo istorinius filmus, gamino,,Vilties paukščius“, o ant jų rašė įvairias mintis, kurios atspindi šią datą, tuos įvykius, kai Lietuvos gyventojai buvo tremiami į Sibirą ir ten žiauriai kankinami. Lietuvai tai jau praeitis, kuri niekada nebus pamiršta, o Ukrainoje šiuo metu vyksta karas, žūsta daug žmonių, dalis jų priversti palikti savo tėvynę arba prievarta išvežami iš jos. Laisvės kaina yra didelė, tad laisvę reikia branginti, ją ginti.

Visuomeninių mokslų projektinės dienos buvo skirtos veiklai, susijusiai su istorija, geografija, doriniu ugdymu, pilietiškumu. Ji vadinosi ,,Kauno tirtovė - fortai“. Programa parengta taip, kad skatintų moksleivius tobulinti įvairias kompetencijas per domėjimąsi miesto istorija bei kultūra, formuotų jauno žmogaus vertybines nuostatas.

Pirmą dieną 5-10 klasių mokiniai pasiskirstė į grupes po 2-4 žmones ar dirbo individualiai ir ieškojo informacijos apie Kauno tvirtoves. Surastą informaciją kartu su skaidrėmis mokiniai pristatinėjo savo klasės draugams, dalyvavo orientaciniame žaidime apie fortus. Mūsų (8B) klasėje buvo trys grupės, o likusi dalis mokinių dirbo savarankiškai (tarp jų ir aš). Ieškojau informacijos apie Kauno tvirtovės l fortą. Kadangi darbą baigiau anksčiau nei mano klasės draugai, turėjau laiko paruošti plakatą, ant kurio turėtų būti suklijuotos fortų iliustracijos. Nubraižiau dvi ilgas linijas lapo viršuje ir suskirsčiau į vienuolika lygių dalių. Kvadratėliuose nubraižiau apie 2,5cm skersmens raides ir jas apdailinau apvedžiodama kraštus juodu tušinuku. Pabaigus plakato raides, atėjo metas pristatinėti informaciją apie Kauno tvirtoves. Pagal sąrašą aš turėjau būti pirma, tačiau nebuvo laiko pasimokyti teksto, kadangi dirbau prie plakato. Tad mano vietą pakeitė apie ll fortą rinkusi informaciją pora ir aš pristačiau paskutinė. Visi pristatymai buvo originalūs ir labai nuoširdūs. Džiaugiuosi, jog mano klasės draugai buvo susidomėję ir mielai dirbo .

Birželio 15 dieną dauguma klasių vyko į fortus, ten dalyvavo įvairiose edukacinėse programose. 8A ir 8B klasės vyko į VII fortą. Kauno VII fortas buvo pastatytas prieš kovą su Vokietija. Pirmojo pasaulinio karo metais tvirtovė buvo nesunkiai perimta Vokietijos, kadangi Rusija atsitraukė. Tarpukariu fortas buvo padarytas archyvu, o Antrojo pasaulinio karo metu čia buvo koncentracijos

stovykla, kurioje buvo žudomi žydai. Šiurpu buvo klausytis gido pasakojimo apie šiuos įvykius, kurie vyko seniai, bet niekada nebus pamiršti.

Kauno tvirtovėje dar vyko edukacija, kurioje sužinojome apie maistą, dėl ko jis yra būtinas žmogaus organizmui ir kokios medžiagos dominuoja riebaluose, baltymuose ir angliavandeniuose. Edukacijos metu gaminome gėrimą ir sausus ledus. Ledų gaminimui naudojome sausą ledą ir braškių skonio jogurtą. Viską gerai išmaišius iki vientisos masės, atėjo laikas ragauti. Skonis buvo kaip gazuotų ledų su silpna rūgštele. Ekskursijos pabaigoje padėkojome mūsų gidui Nedui ir išvažiavome namolio. Socialinių mokslų dienos paliko taip pat didelį įspūdį kaip ir gamtos mokslų dienos. Gal galėjo būti daugiau veiklos, tačiau visi mokiniai nori mokytojams pasakyti didelį AČIŪ už įdėtas pastangas ir laiką. Nekantriai laukiame kitų projektinių dienų.

Gabija Puodžiukaitytė 8b kl.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos