Mes ir Estijos Jungtinių Tautų modelis 2022

  • Paskelbė : Jūratė Šukelienė
  • Paskelbta: 2022-05-04
  • Kategorija: Renginiai

Estijos UNESCO ASPnet tinklas šių metų balandžio 28 – gegužės 1 dienomis organizavo EstMUN 2022 (Estonian Model of United Nations) – Jungtinių Tautų konferencijas simuliuojantį renginį. Šiuo renginiu, kuriame taikomi edukaciniai vaidmenų žaidimai (kiekvienas dalyvis turi atstovauti jam priskirtą skirtingą pasaulio šalį), siekiama moksleivius geriau supažindinti su JT modeliu ir tuo, kaip šioje organizacijoje priimami sprendimai. Tuo pačiu siekiama suteikti žinių apie dabartines globalias problemas ir lavinti moksleivių gebėjimus save išreikšti anglų kalba, diskutuoti bei susirasti bendraminčių. Renginys vyko nedideliame Estijos miestelyje Kilingi-Nõmme. Jame dalyvavo 50 jaunuolių iš Estijos, Lietuvos ir Latvijos mokyklų. Lietuvą atstovavo mūsų Kovo 11-osios gimnazija, II A klasės mokiniai Arminas Baranauskas, Dominykas Dilys ir geografijos mokytoja Loreta Kutkienė.
JT modeliavimo žaidimas yra puikus būdas jauniems žmonėms sužinoti apie JT sistemos darbą ir jos vaidmenį bei dalyvauti politikos formavimo procese ugdant pasaulinį pilietiškumą. Atstovaudamas skirtingoms šalims kaip diplomatai ir delegatai, jaunimas susipažįsta su kitomis kultūromis ir dabartiniais įvykiais JT šalyse.  Dirbdamas žiniasklaidos komitete ir gilindamasis į žiniasklaidos darbo specifiką, jaunimas mokosi klausytis ir išskirti aktualią informaciją. Būtent šiais - žiniasklaidos - atstovais dirbo Dominykas ir Arminas.  Šiais metais jaunimas dalyvavo diskusijose apie aprūpinimą maistu ir tvarias maisto sistemas, Lenkijos ir Baltarusijos pasienio krizę ir moterų teises darbo pasaulyje. Komitetų darbas atsispindėjo jaunimo žiniasklaidoje, fiksuojančioje vykdomą komitetų darbą. JT modeliavimo žaidimo Generalinėje Asamblėjoje buvo priimtos trys rezoliucijos. 
Dalyvių straipsnius, sukurtus JT žaidimo metu, galima rasti šioje nuorodoje: https://hannasahka.wixsite.com/estmuntimes.
JT modeliavimo žaidimas turi keletą tikslų. Pirma, šis projektas informuoja jaunimą apie JT darnaus vystymosi tikslus, pristato JT sistemos, UNESCO ir kitų JT agentūrų darbą. Antra, šis žaidimas įtraukia jaunus žmones į pasaulio problemų sprendimą ir ugdo lyderystės, bendradarbiavimo, samprotavimo ir retorikos įgūdžius.
 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos