UNESCO projektas apie nematerialų kultūros paveldą

Metų pabaigoje gimnaziją pasiekė džiugi žinia: paštu gavome gražų leidinį, kuriame sudėti UNESCO organizuoto projekto apie nematerialų kultūros paveldą dalyvių darbai.

Prieš metus mokykla gavo pasiūlymą dalyvauti tarptautiniame projekte, buvo užpildyta paraiška ir mūsų gimnazija pateko į dešimties atrinktų dalyvių sąrašą. Istorijos mokytojas Ignas ir dvyliktokas Dovydas Tamošiūnas nuvyko į Vieną, dalyvavo susitikime, kad išsiaiškintų, kokie yra projekto tikslai, kokį nematerialų šalies kultūrinį paveldą galime pristatyti kitoms Europos šalims. Be lietuvių susitikime dalyvavo atstovai iš Kipro, Čekijos, Belgijos, Olandijos, būtent tada ir kilo mintis pristatyti kūčiukų kepimo tradiciją.

Grįžus iš Vienos, idėja buvo pristatyta gimnazijos bendruomenei. Visi buvo susidomėję, kilo daug pasiūlymų, ką ir kaip daryti. Lietuvių kalbos mokytojos kūrė akrostichus apie kūčiukus, istorikas Ignas aiškino, iš kur atkeliavo kūčiukų kepimo tradicija,  technologijos mokytoja su mokiniais kūrė kūčiukų receptus, matematikė skačiavo naudotų produktų proporcijas, užsienio kalbų mokytojos vertė receptus ir kitą medžiagą į užsienio kalbas. Visas procesas buvo filmuojamas, klasėse vyko veiklų aptarimas.

Pristatyti nuveiktą darbą mokytojas Ignas ir dvyliktokas Dovydas vyko į Olandiją. Buvo labai įdomu pamatyti, pasiklausyti, kaip namaterialų kultūros paveldą pristato kitos šalys. Mūsų veikla buvo labai gerai įvertinta,  kaip turinti išliekamąją vertę, o tradicija kepti kūčiukus yra nesenstanti, šie skanėstai kasmet papuošia šventinį kalėdinį stalą.

Taigi, džiaugiamės Lietuvos papročių sklaida Europoje, linkime gimnazijos bendruomenei jaukių Kalėdų, sėkmingų, kūrybingų Naujųjų metų.

Gimnazijos laikraščio ,,Dvylika laiptelių“  redakcija

Nepamirškite padėkoti autoriui